Houtskeletbouw is dé nieuwe bouwstandaard.

Het is simpelweg sneller, zuiniger en gezonder.
En Renisol, uw specialist, legt de lat nóg hoger.

UNIEKE WANDOPBOUW

Onze unieke muuropbouw en specifiek voorbehandelde materialen zorgen ervoor dat uw houtskeletbouw nóg langer zijn waarde behoudt. Reken gerust op een levensduur van 200 jaar.

ÚW ONTWERP

Bij Renisol kies je je woning niet uit een catalogus. U en uw architect bepalen de vormgeving, en wij bouwen uw huis of aanbouw volledig volgens uw wensen. Geen bandwerk, maar maatwerk. Vraag uw gratis offerte nu aan.

GEEN PREFAB

Wij bestellen geen prefabwanden bij een fabriek, waar ze eerst staan krom te trekken voor gebruik. Wij gaan voor technische perfectie en bouwen onze wanden zelf. Renisol maakt geen énkel compromis op kwaliteit.

Wat uw wens ook is, bij Renisol Houtskeletbouw bent u in betrouwbare en ervaren handen. Bent u particulier, architect of projectontwikkelaar? Kiest u voor een woning met sleutel-op-de-deur? Een wind- en waterdichte ruwbouw? Renisol zorgt ervoor.

Denkt u aan een uitbouw, aanbouw of achterbouw? Of een slimme optopping, met een extra verdieping op uw bestaande woning? Uitstekende keuze. Door zijn lichte structuur is houtskeletbouw dé voorkeursoptie voor woonuitbreidingen

Gratis Offerte

Een zorgeloos bouwtraject dankzij onze specialisten

Onze ervaren specialisten Tom en Joris begeleiden u stap voor stap, van ontwerp over materiaalkeuze tot afwerking. Zij denken vooruit en nemen alle zorgen uit uw handen.

“Ik ben Tom, specialist-houtskeletbouw en bestuurder van Renisol. Ik ontvang en begeleid u persoonlijk. Ik neem de tijd om aandachtig te luisteren naar uw wensen, om het bouwplan of lastenboek met u door te nemen, en u te begeleiden in de keuze van materialen. Daarna neem ik de gedetailleerde offerte met u door, stap voor stap. 100 % transparantie, daar sta ik op. Bouwen met Renisol is altijd bouwen met vertrouwen.”

“De technische kant, de werfleiding en de werfopvolging - dat is mijn specialiteit. Ik ben Joris, bestuurder van Renisol samen met Tom. Ik zorg ervoor dat de woning er komt te staan zoals ze er hoort te staan: perfect afgewerkt, precies volgens afspraak opgeleverd en klaar om van te genieten, door u en door de komende generaties.”

Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio
Renisol houtskeletbouw Portfolio

Onze werkwijze

Maak een afspraak en breng het ontwerp van je architect mee. Onze ervaren specialisten luisteren naar uw wensen, analyseren de plannen en overlopen met u de mogelijkheden

U ontvangt een gratis offerte op maat uiterlijk twee weken na de eerste afspraak.

Een idee moet soms rijpen. Onze in-huis specialisten zijn doorlopend beschikbaar voor verder overleg, advies en inspiratie. Waar nodig passen zij de gedetailleerde offerte aan, zodat u op voorhand perfect weet wat de eindafrekening zal zijn.

Bent u tevreden met het voorstel? Mooi! Na akkoord plannen we de bouwwerken onmiddellijk in. 3 tot 6 maanden later zijn we aan de slag.

Wij leveren uw nieuwbouw of aanbouw op en we bieden graag 10 jaar garantie op de door ons gebouwde constructies.

Renisol: allesbehalve de zoveelste aannemer in houtskeletbouw

Renisol onderscheidt zich door zijn doorgedreven kwaliteitsbeleid. Wij analyseren en verbeteren onze processen en technieken continu. We zorgen dat we steeds mee zijn met de nieuwste trends en technologieën. Of juister: dat we vooroplopen.
Gewoon goed is niet goed genoeg.

Dit zijn de vijf pijlers van ons unieke kwaliteitsbeheer:

Renisol stelt overgeleverde praktijken kritisch in vraag en zoekt actief naar de best mogelijke technologieën. Een voorbeeld: veel aannemers gebruiken een OSB-plaat als dampscherm aan de binnenzijde, maar OSB is vanaf 15 mm dikte volledig dampdicht. Waterdamp die in huis wordt opgebouwd, kan niet weg en zorgt voor vocht en houtrot. Renisol heeft een state-of-the-art oplossing gevonden in de Vapour Block van topfabrikant Unilin, die luchtdicht is maar wel dampopen. Onze unieke wandopbouw evacueert alle waterdamp feilloos uit uw woning.

Wij bestellen geen prefabwanden in één of andere fabriek. Wij stelden vast dat die wanden vaak kromgetrokken op de werf toekomen, na weken van stockage in vochtige magazijnen. Op de werf moeten die wanden dan rechtgetrokken worden, wat nefast is voor de bouwkwaliteit. Daarom timmeren wij onze wanden ter plaatse, op de werf. Of we bereiden ze voor in onze eigen ateliers, nét voor de plaatsing. Een houtskeletbouw van Renisol is per definitie kier- en tochtvrij.

Wij bouwen altijd met het oog op een levensduur van meerdere generaties. En dat kan enkel als je hoogkwalitatieve materialen gebruikt. Een voorbeeld: Renisol werkt enkel met gecalibreerd en geschaafd Scandinavisch of inlands hout, dat langdurig werd geïmpregneerd met SARPECO 9-Plus. Dit hoogtechnologische product geeft houtknagende insecten, blauwschimmels of houtaantastende zwammen geen enkele kans. Elke keper, lat of plank die we gebruiken, heeft overigens een certificering van de Belgische Unie voor de Technische Goedkeuring in de Bouw (BUtgb).

Alle houtskeletbouwers van Renisol verbinden zich tot een permanent bijscholingstraject. Jaarlijks versterken ze hun expertise via meerdaagse opleidingen bij fabrikanten, zoals Eurabo, en onafhankelijke instanties , zoals de Confederatie Bouw. Want stilstaan is achteruitgaan, zeker in onze sector.

De klant staat centraal bij Renisol. Luisteren, adviseren, en informeren: dat zijn de sleutelwoorden in onze relatie met de klant, in die volgorde. Onze specialisten Tom en Joris luisteren zorgvuldig naar uw wensen, want daar begint alles mee. Zij adviseren en ondersteunen u vanuit hun ruime ervaring en expertise. En op elk moment in het traject houden zij u perfect op de hoogte van de vorderingen. U krijgt altijd een draaiboek met daarin de precieze weekplanning. En na de wekelijkse werfvergaderingen krijgt u een stipte update.

“Vanaf de eerste moment kregen we een centrale contactpersoon aangewezen die ons bijgestaan heeft in alle fasen van ons project, wat veel stress bij ons heeft weggenomen. Bij alle onverwachte problemen die opdoken werden steeds oplossingen aangeboden om te komen tot een duurzame oplossing!

Bart en Dorien uit Bouwel, Grobbendonk

De voordelen en nadelen van houtskeletbouw

Twijfelt u nog tussen een traditionele woning of een houtskeletbouw? Neem dan deze criteria in overweging.

Met houtskeletbouw boekt u een stevige tijdswinst. De wandopbouw gaat sneller dan bij klassiek metselwerk, er is geen tijdsverlies door droogtijden en houtskeletbouw is korter blootgesteld aan weersomstandigheden. Voor een volledige woning rekent Renisol op 12 weken, vanaf de eerste spadesteek tot de oplevering. Natuurlijk levert deze tijdswinst een aanzienlijk financieel voordeel op. En die is voor úw portemonnee, niet de onze.

Renisol bouwt al jaren “Bijna Energie Neutrale” of BEN-woningen, met een E-peil van 30 of lager, wat nu ook verplicht is sinds 2021. En die BEN-norm haal je nu eenmaal veel gemakkelijker met houtskeletbouw. Het spreekt voor zich dat hout veel betere thermische eigenschappen heeft dan steen. En omdat de isolatie tussen de balken wordt geplaatst, is de wandopbouw bij een houtskeletbouw tot 50% minder dik, bij eenzelfde E-peil. De extra ruimte krijgt u er gratis bovenop.

Hout is een natuurlijk bouwmateriaal, wat leidt tot een gezond en aangenaam binnenklimaat. Uw huis ademt, net als u. Het wooncomfort van een houtskeletbouw is werkelijk ongeëvenaard. En hout is duurzaam: een houten wand heeft 2,5 keer minder impact op het milieu dan een stenen wand. We werken overigens enkel met FSC-gecertificeerd hout uit sociaal en ecologisch verantwoord beheerde bossen.

Het eigen gewicht van een houtskeletbouw bedraagt slechts zo’n 30% van het gewicht van een traditioneel huis met dezelfde grootte. De eisen aan de fundering zijn daarom heel wat lichter, wat de kosten drukt en de flexibiliteit verhoogt. Wil u bijvoorbeeld een extra bouwlaag op uw bestaande woning? Dan is houtskeletbouw de voorkeursoptie. Ook wat betreft afwerking is houtskeletbouw erg flexibel: gevelsteen, crepie, een houten gevelbekleding of beplating – de keuze is aan u.

Maar… zijn er dan echt geen nadelen aan houtskeletbouw?
De voordelen van houtskeletbouw zijn overduidelijk. Maar toch lees of hoor je wel eens kritische bemerkingen…

Fout. Onafhankelijke onderzoekers van de Universiteit van Leipzig, onder leiding van Prof. dr. Ing. Stefan Winter, hebben houtskeletbouw gedocumenteerd sinds de jaren ’60. De levensduur van houtskeletbouw is net zo lang als die van bakstenen woningen. Je kan je hele leven wonen in een houtskeletbouw, en dan de woning laten aan je kinderen, die haar op hun beurt nalaten aan hun kinderen. De oudste houten gebouwen zijn intussen bijna 1000 jaar oud.

Fout. Een houtskeletwoning is net uitzonderlijk goed geïsoleerd, zodat een klankkast-effect uitgesloten is. Bovendien kiest Renisol Houtskeletbouw specifiek voor een type van isolatie dat uitstekende thermische en akoestische eigenschappen combineert, met name Rockwool RockSono Base 210. Als vloerelement opteren we voor Fermacell Estrich, met geluidsisolerende viltlaag, die voetstappen vollédig absorbeert. U zal het verschil met een traditionele woning niet kunnen horen.

Fout. De brandveiligheid van houtskeletbouw is minstens even goed als die van een woning opgetrokken in steen of staal. Hout beschermt zichzelf tegen brand door een proces genaamd “inkoling”: de buitenschil van het hout carboniseert bij brand tot houtskool, wat een zeer slechte warmtegeleider is. De ingekoolde buitenschil vrijwaart de balk dus van verdere verbranding. Denk aan de rechtopstaande stammen na een bosbrand, met een perfect bewaarde houtkern. Staalconstructies zullen bij een brand veel sneller hun dragende kracht verliezen. Om u helemaal gerust te stellen: de Belgische wet legt voor alle woningen even strikte eisen op qua brandweerstand. Uw brandverzekering is dan ook geen euro duurder dan bij een traditionele constructie.

Fout. Er is geen enkele reden waarom een houtskeletbouw duurder zou zijn. Integendeel, de véél snellere bouwtijd levert u altijd een financieel voordeel op. U betaalt zoveel maanden minder huur of uw overbruggingskrediet heeft een kortere looptijd.

Dat klopt gedeeltelijk. Hout heeft een excellente draagkracht maar extreme bouwkeuzes, zoals grote oversteken, kan je niet realiseren met houtskeletbouw. Gelukkig is dit soort buitensporige architectuur zelden aan de orde in de particuliere woningbouw.